Суфле от коприва

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Суфле от коприва1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • коприва - 500 г
  • зелен лук - 1 връзка
  • кашкавал - 150 г общо
  • прясно мляко - 300 мл
  • брашно - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр. (белтъци и жълтъци)
  • масло - 70 г
  • бял пипер
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете коприва във вода, за да се отстранят всички песъчинки. Измийте я много добре, нарежете я и я попарете във вряла вода. Измийте я веднага след това под студена и оставете много хубаво се отцеди.

Скълцайте зеления лук и го запържете в половината масло, добавете копривата, разбъркайте и като омекне, поръсете сол и снемете от котлона.

Направете Бешамел, като запържите брашното в останалото масло и разредите със студеното прясно мляко. Бъркайте енергично с телена бъркалка, докато сосът се сгъсти. Посолете и добавете пиперите. След като изстине, към него добавете жълтъците.

Разбийте белтъците на сняг заедно с щипка сол.

Внимателно объркайте изстиналия Бешамел с копривата и накрая прибавете 100 г настърган кашкавал. Добавяйки по 2 лъжици от белтъците, хомогенизирайте основната смес с белтъците. Бъркайте отдолу нагоре, за да запазите въздушността на сместа.

Намажете с масло подходящи формички и ги поръсете с галета. Напълнете ги до 2/3 от височината им. Отгоре поръсете с останалите 50 г настърган кашкавал.

Подредете купичките в тавичка и сложете да се пече в загряна на 200 градуса фурна, докато суфлето се надигне и кашкавалът добие апетитен загар. Не отваряйте фурната, докато се пече.

Когато суфлето с коприва е готово, изключете и отворете съвсем лекичко вратата на фурната, напъхайте кърпа с отвора, за да не влиза бързо студен въздух вътре. След 10-тина минути отворете още малко.

Когато се поохлади, извадете внимателно от формите внимателно, без да тръскате, обърнете в чинии върху сгънати на 3 платнени салфетки.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: