Начин на приготвяне
Накиснете коприва във вода, за да се отстранят всички песъчинки. Измийте я много добре, нарежете я и я попарете във вряла вода. Измийте я веднага след това под студена и оставете много хубаво се отцеди.
Скълцайте зеления лук и го запържете в половината масло, добавете копривата, разбъркайте и като омекне, поръсете сол и снемете от котлона.
Направете Бешамел, като запържите брашното в останалото масло и разредите със студеното прясно мляко. Бъркайте енергично с телена бъркалка, докато сосът се сгъсти. Посолете и добавете пиперите. След като изстине, към него добавете жълтъците.
Разбийте белтъците на сняг заедно с щипка сол.
Внимателно объркайте изстиналия Бешамел с копривата и накрая прибавете 100 г настърган кашкавал. Добавяйки по 2 лъжици от белтъците, хомогенизирайте основната смес с белтъците. Бъркайте отдолу нагоре, за да запазите въздушността на сместа.
Намажете с масло подходящи формички и ги поръсете с галета. Напълнете ги до 2/3 от височината им. Отгоре поръсете с останалите 50 г настърган кашкавал.
Подредете купичките в тавичка и сложете да се пече в загряна на 200 градуса фурна, докато суфлето се надигне и кашкавалът добие апетитен загар. Не отваряйте фурната, докато се пече.
Когато суфлето с коприва е готово, изключете и отворете съвсем лекичко вратата на фурната, напъхайте кърпа с отвора, за да не влиза бързо студен въздух вътре. След 10-тина минути отворете още малко.
Когато се поохлади, извадете внимателно от формите внимателно, без да тръскате, обърнете в чинии върху сгънати на 3 платнени салфетки.
Бон Апети!