Начин на приготвяне
Счукайте чесъна в хаванче със солта, добавете лимонов сок и разбъркайте. Прехвърлете сместа в купа, към нея добавете зехтина, черен, червен пипер пушен, лют пипер, девесил и мащерка. Разбъркайте тези смес.
Вземете парче агнешко месо /около 3 килограма с кости/, за предпочитане е агнешката плешка, защото е по-крехка. Ако имате ярешко месо, направете него, то става още по-вкусно :)
Намажете месото от всички страни много добре със сместа от подправки. Натъркайте я с ръце в месото, така че да се овкуси навсякъде. Сложете в голяма тава и сипете бирата.
Сложете тавата в хладилника за поне 2 часа да се маринова. Извадете и оставете на стайна температура около 30 мин.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете да се пече.
Гответе 15 мин и намалете температурата на 160 градуса. Печете месото 2 часа и половина.
Извадете, махнете фолиото, полейте месото със соса от бирата и соковете от печенето и сложете отново във фурната да се запече коричката му за около 15-20 мин на 180 градуса.
Коментари
Но ще сложа тъмна ирландска бира.