Начин на приготвяне
Пресяваме си брашното дълбока купа. Правим кладенче в средата. Стопляме си леко водата и в нея слагаме маята и щипка захар. Оставяме настрана покрито с кухненска кърпа да шупне. Прибавяме водата с маята и захарта при брашното.
Прибавяме в купата зехтина и щипка сол. Замесваме меко тесто върху набрашнена маса, където ще месим. Намазваме купа с малко зехтин и слагаме тестото. Намазваме и него, покриваме тестото с кърпа за 30 мин. да втаса.
След като втаса го оформяме с ръце в обла форма. Притискаме формата.Слагаме го в тава застлана с хартия за печене. Намазваме повърхността малко с зехтин и поръсваме с розмарин. Режем ½ домат на малки парчета.
На места върху тестото си правим дупчици с пръст и в тях слагаме парченца домат. Печем в загрята на 180 гр. фурна. След като се опече вадим фокачата Режем фокачата на квадрати.