Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Качамак»Традиционен Качамак

Традиционен Качамак

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Традиционен Качамак6 / 10
18/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
5
"Обичано от всички традиционно българско ястие, което ви препоръчваме да опитате!"

Необходими Продукти

  • царевичен грис - 1 ч.ч.
  • сирене - 200 г
  • краве масло - 40 г
  • червен пипер - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Царевичния грис първо трябва да се свари. За целта един литър вода се слага в по- голяма тенджера да заври. След като водата заври, се прибавя към нея една супена лъжица сол /може и повече, лично на мен ми беше безсолно/.

Прибавя се и предварително подготвената една чаена чаша царевичен грис. Бърка се непрекъснато. Царевичният грис трябва да поври на бавен огън, за около три - четири минути. Трябва да се сгъсти и се маха от котлона.

Кравето масло се разтапя в тиган. След като се разтопи, се добавя и червеният пипер. Бърка се съвсем малко, за да не прегори, и се маха от котлона.

След това в купа се слага част от свареният царевичен грис, отгоре се натрошва малко сирене и се поръсва със маслото с червения пипер. Отгоре се слага останалата част от царевичния грис.

Натрошава се останалото сирене и се добавя останалото масло с червен пипер.

Качамакът се поднася топъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това е така нареченият бъркан качамак. Много по-хубав е наложеният качамак. И истински качамак се прави от царевично брашно, а не грис.
26.03.2022 10:31
Кристиян Колев
Кристиян Колев
За първи път реших да си го направя, понеже много обичам качамак и се получи много добре!
26.03.2020 14:39
1
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Това е най-хубавият качамак! Аз направих цялото пакетче царевичен грис - 400 гр. във 1200 мл.вода и се получи перфектната гъстота. Но по принцип рецептата за класическия качамак е тази и тя си е най хубавата. Поздравления!
14.12.2018 14:49
1
Veselina
Veselina
Рецептата е много точна от към пропорции. Получи се добър на гъстота качамак.Хареса ми.
25.09.2016 11:16
2
2
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
1 път пробвах, но не се получи,
18.09.2016 13:03
1
1
1
Покажи всички подкоментари