Ябълков тарт с крема сирене

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
995
8k
3k
3k
1
19/09/2016
"Прекрасен австрийски тарт с дъх на канела, масло и хрупкава ябълка!"
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 756
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно - 130 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • пудра захар - 35 г или 1/3 ч.ч.
  • масло - 113 г студено на кубчета
  • ПЪЛНЕЖ
  • крема сирене - Филаделфия (227 г - 1 кутийка + 1 1/2 с.л.)
  • захар - 50 г кристална
  • яйца - L - 1 бр. на стайна температура
  • ванилия - . екстракт
  • ТОПИНГ ОТ ЯБЪЛКИ
  • ябълки - 1 кг зелени (около 3 - 4 бр. големи)
  • захар - 50 г кристал
  • канела - 1/2 ч.л.
  • бадеми - 50 г накълцани с нож на иглички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 230 градуса за 10 минути и после на 200 градуса за допичане. Тортена форма с падащ ринг 23 см. Работи се с блендер!

В блендер се поставя брашното, солта и захарта и се завъртява на един оборот за да се смесят съставките. Добавя се студеното масло на кубчета и се работи на принципа старт и стоп до момента, в който сместа стане на малки бучки, да се обедини. Сваля се от блендера и се поставя в тортената форма, с пръсти се оформя борд и се заглажда дъното. Покрива се с фолио и се държи в хладилник, докато се приготви пълнежът.

В блендер се поставя сиренето и се завъртява на един оборот, добавя се захарта, разбива се за около 2 секунди докато се обединят съставките. Добавя се и яйцето и ванилията и се разбива за няколко секунди докато сместа стане хомогенна. Изважда се тестото от хладилника и върху него се изсипва пълнежът. Заглажда се и отново се поставя в хладилник докато се обработи топингът от ябълки.

В купа се разбърква захарта и канелата. Ябълките - почистени, обелени и нарязани на филийки се изсипват при захарта и канелата. Разбъркват се с ръце. Изважда се тестото от хладилника и се изсипват ябълките. Заглаждат се колкото може и се поръсват суровите и нарязани бадеми.

Формата се поставя в плоска тава и така се пече, за да не прокапе топингът върху дъното на фурната. Пече се първо на 230 градуса за 10 минути, а след това се намаляват градусите до 200 и се пече още 25-30 минути докато ръбовете на тестото покафенеят приятно. Охлажда се за няколко часа.

Внимателно с остър нож се минава по края на тортената форма и тогава се отстранява рингът. Поръсва се с малко пудра захар. Може да се поднесе и с топка сладолед или сметана.

PS Не изчаках добре да изстине и да се стегне маслото в сладкиша, затова на втората снимка е още хладък и леко ми се разпадна парчето.

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар