Начин на приготвяне
Брашното се пресява в по-голяма купа и се прави кладенче в него. В кладенчето се натрошава маята и след това се изсипва топлото прясно мляко. Добавят се и яйцата /като се оставя един жълтък за подмазване на питата /, киселото мляко, кравето масло, солта, захарта. От изброените продукти се замесва меко тесто.
Оставя се на топло и се завива с чиста кърпа да втаса за 30 минути. След като е втасало тестото се разделя на три топки. Всяка една топка се разточва и се изрязва кръг /аз използвам капак на тенджера или чиния, за да изрежа кръг/. Получените кръгове се редят в подмазана и набрашнена тава, един върху друг.
Изрязвам девет триъгълника без да стигам до средата на питата /за да ви е по - лесно може да сложите по средата на питата една чаша/. Във всеки един от деветте триъгълника се прави по една дупка. Краищата на триъгълниците промушвам отдолу нагоре леко. След това завивам леко краищата отдолу. Подмазвам питата със един жълтък и малко олио.
Украсата не се намазва. Украсата на питата е направена само от 5-6 супени лъжици брашно, 1 супена лъжица сол и малко вода. По този начин остава бяла. Готовата пита се оставя на страни завита с чиста кърпа да втаса отново за 30 минути. Пека 40 минути на предварително загрята фурна на 200 градуса. Готовността на питата се проверява с клечка за зъби.