Начин на приготвяне
Активира се маята, като се разбърква в хладката вода със захарта и се оставя да бухне. Сипва се в брашното. Добавяме олиото, прясното мляко, сол, яйцата, като се отделя един жълтък за намазване отгоре с 2 с. л. прясно мляко. Замесва се тесто.
Втасва 40 минути на топло, покрито с кърпа, или във фурната, включена на 50 градуса. Тестото се разделя на две части. Първата се разточва на кръгла кора с диаметър на тавата. Поставя се на дъното на намазнена тава или върху хартия за печене. Нарязва се на 8 сектора, като се започва от средата към краищата.
Останалото се разделя на 9 топчета. Едното е за центъра. Останалите се сплескват, в средата поставяме натрошено сирене и оформяме отново на топчета. Поставят се в основата на всеки триъгълник. Взема се върха и се обръща върху всяко топче. В центъра се поставя последното.
Почива си тестото за 20 минути, намазва се с разбит жълтък с прясното мляко. Отгоре се поръсва с маково семе и сусам. Печем питката в загрята фурна 180 градуса до хрупкава коричка. Изважда се и покриваме с кърпа за 10 минути, после се напада.