Начин на приготвяне
В топло мляко около 100 мл разбъркваме захарта и 1 с. л. брашно, оставяме да се активира и прибавяме към пресятото брашно и яйчената смес с останалото мляко. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса за около 30 минути.
Разделяме тестото на една голяма (680 г.), две средни ( 580 г. ) и една по-малка топка, голямата топка разделяме на три, разточваме три обли кори, които мажем с масло и редим една върху друга, срязваме на 8 триъгълника, но не до края, за да останат свързани. Всеки триъгълник го обръщаме навън. Средната топка разточваме на още 3 кори по същия начин, които режем на 8 триъгълника.
Поставяме ги във вътрешната част на питата. Другата средна топка оформяме на обла дебела кора. Малката топка разделям на 2, като едната част оцветявам с червена сладкарска боя.
Изрязвам ленти, които сплитам върху облата кора като кошница и поставям за център на питата. Оформената пита покривам с фолио и оставям на топло да втаса. Мажа с разбития жълтък, мляко и олио и пека на 170 градуса.
Коментари
Единствено не е трябвало да мажеш розовата част с жълтъка, за да може да изпъкне цвета и да е видимо розов и след изпичането.