Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик с кайма, картофи и топено сирене

Тутманик с кайма, картофи и топено сирене

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Тутманик с кайма, картофи и топено сирене
Снимка: Добринка Петкова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Такива тутманици не са просто тутманици, а истински ароматни, богати и вкусни подаръци за хората, които обичаме"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 - 800 г
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 2 бр + 1 бр. за намазване
  • мая - 20 г
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • за плънката
  • кайма - 300 г
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • картофи - 5 - 6 бр.
  • чубрица
  • черен пипер
  • червен пипер
  • топено сирене - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе плънката. Запържете лука и каймата. Добавете нарязаните на кубчета картофи.

Налейте вода и оставете да къкри, докато се изпари и картофите омекнат. Накрая добавете подправките. Оставете да се охлади напълно.

Разтворете маята и захарта в топлото прясно мляко. Пресейте брашното със солта и направете кладенче.

Изсипете маята, киселото мляко, олиото и леко разбитите яйца.

Замесете меко и еластично тестото. Оставете да се отпусне за 1 час.

Разделете тестото на три - 1 голяма, 1 средна и 1 малка част. Разточете голямата, намажете с олио. Отгоре сложете средната част, също разточена. Разпределете плънката и наредете парчета топено сирене (виж снимките).

Загърнете внимателно тестото върху плънката. След това загърнете и останалото тесто (виж снимките), а отгоре покрийте с малката част от тестото.

Оставете тутманика да се отпусне за 15-20 минути.

Намажете с разбито яйце и печете на 200 градуса за около 40 минути. Извадете, намажете с масло и завийте с чиста кърпа.

Тутманикът с кайма, картофи и топено сирене е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: