Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата със 300 мл от млякото, хубаво е да са на стайна температура. Затопляме останалото мляко и сипваме една лъжица захар и брашно, разбъркваме и чакаме да се активира.
През това време пресяваме брашното и правим кладенче, сипваме яйчената смес и маята. Замесваме еластично тесто и оставяме да отпочине и втаса. Разделяме на 3 топки, от едната правим малки топчици, които редим по края на тава, застлана с хартия за печене, всяко топче режем на 2 места със ножица. От втората топка разточваме кора която мажем с масло, навиваме на руло и режем по дължина. Усукваме двете части.
От третата топка правим 3 отделни части - една малка обла кора, която поставяме по средата и върху нея слагаме усукания кръг. Изработваме и малък усукан фитил с красива роза, която се прави от разточени изрязани кръгове, събрани и оформени с пръсти.
Питката се оставя да втаса след което мажем с разбития жълтък и поръсваме със сусам и мак. Печем питката в загрята фурна на 160 градуса за около 35 минути.
Коментари