Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Тревненска питка

Тревненска питка

Тревненска питка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Понякога и най-изтънченото ястие не може да ни донесе онази наслада, която тази проста пита и малко шарена сол ни дават"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 200 г
  • мая - 1 бр. суха
  • вода - 50 мл
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - щипка
  • брашно - 400 г
  • сирене - 200 г натрошено
  • яйца - 1 бр. за заливка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се брашното в купа и се оформя кладенче. Сипваме в него сухата мая, водата, киселото мляко, солта, захарта, яйцата. Разбърква се с вилица на каша. Добавя се натрошено сирене и с него се измесва питката.

Намазва се тавичка с олио и с намаслени ръце се разстила тестото в нея, като се притиска с пръсти.

Оставя се да втаса за 30 минути и да удвои обема си. Разбива се яйцето и с четка се намазва цялата питка.

Печем в загрята фурна 180 градуса до зачервяване. Изважда се и нарязваме на парчета. Сервира се топла с шарена сол и пресни зеленчуци. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: