Начин на приготвяне
В две купи разделяме белтъци от жълтъци, като разделяме 1 ч.ч. захар в двете. Разбиваме бълтъците на сняг, жълтъците до побеляване.
Смесваме ги и слагаме 6 с.л. олио, брашното, 2 ванилийки и 2 с.л. какао, разбиваме добре. Намазваме кръгла тавичка с отделящо се дъно 26 см. Слагаме домакинска хартия на дъното, намазваме и нея. Стените поръсваме с брашно.
Слагаме сместа в тавичката и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна. Готовият блат се изважда и се оставя да изстине. През това време си правим сироп от 1 к.ч. вода и 3 с.л. захар. Заливаме с топлия сироп вече изстиналия блат.
За крема:
Разделяме отново жълтъците от белтъците и разделя ме 1 ч.ч. захар и прибавяме в тях. Белтъците разбиваме на сняг. Жълтъците се слагат на водна баня докато непрекъснато се разбиват с миксер, докато се сгъстят и се получи кремообразна смес.
Оставят се да изстинат и се смесват с белтъците. Добавяме останалото какао и ванилийки и отново разбъркваме с плоска лъжица от стените на вътре, като внимаваме да не изкарваме въздуха, за да остане пухкава сместа. Сипваме върху изстиналият напълно блат, заглаждаме и прибираме в хладилника. Добре е сладкишът да престои една нощ.
Коментари