Начин на приготвяне
Мерителната чаша е с обем 250 мл.
Пълнежът се приготвя, като яйцата се разбиват със захарта, олиото, киселото мляко със содата разтворена в него, брашното и канелата.
Добавят се ябълките, които са настъргани, и смлените орехови ядки, всичко се смесва много добре.
Взема се една кора, поръсва се с разтопено масло, отгоре се покрива с втора кора и тя се поръсва с маслото.
Слагат се по три лъжици от сместа в единия край, кората се загъва и навива на рула. Слага се в намаслена тава, процедурата се повтаря с останалите кори.
Щруделът се пече на 180 градуса за 25-30 минути.
Сиропът се приготвя, като ябълковият сок се смесва със захарта и се оставя да кипне, добавя се лимоновият сок и се отстранява от котлона.
Студеният щрудел се залива с охладения сироп. По желание се поръсва с пудра захар.
Сиропираният ябълков щрудел е готов.