Класически козунак със стафиди

Потребител#170618Потребител#170618
Помощник Готвач
172
2k
453
1k
2
01/10/2016
"Пухкав козунак, който ще ви върне в детството!"
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
26 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо51 379
  • Преглеждания за месеца2742
  • Преглеждания за седмицата22
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена26

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 200 мл
  • мая - 1 кубче от 40 г или 2 пакета от 7 г
  • захар - 16 с.л. (200 г), по 4 лъжици на яйце
  • лимонова кора - настърганата на 2 лимона
  • стафиди - 100 г накиснати в някакъв концентрат - ром, бренди, коняк, водка
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявате брашното (важно е брашното да е хубаво качество! ) и правите кладенче. Затопляте леко млякото, в което слагате захарта да се разтопи и слагате маята, за да се активира.

Добавете към тях половината олио, разбитите яйца, солта и настърганата лимонена кора. Разбъркайте добре получената смес и я изсипете при брашното.

Замесете си меко тесто, като добавяте по малко брашно. Когато получите хубаво, меко тесто, трябва да започнете да добавяте постепенно останалата част от олиото, като направите дупки на тестото и слагате по малко олио, докато тестото го усвои.

Не е задължително да биете тестото по 100 пъти, както са правили нашите баби. Важното е, докато месите, да разтягате тестото и да го издърпвате, за да се издължава. После пак го смачквате на топка и пак изтегляте. Наистина упражнението си е сериозно, но така се получават хубавите конци на козунака.

Но пък ако някой ви е изнервил, най-добрият начин е да си го изкарате, като понабиете тестото :))) Така ще получите и една безплатна антистрес терапия :)

След като тестото поеме всичката мазнина, е ред на накиснатите стафиди, които слагате по същия начин като олиото. Аз оставих и няколко, които да сложа върху козунака за украса. Оставих го да втаса добре, оформих на плитка, която завих на руло, намазах с белтък и поръсих със захар, както и боцнах стафидите.

Оставих да втаса още веднъж, без да го пришпорвам във фурната. След което вече го сложих да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 мин.

Да ви е сладко!

Източник: Ралица Николаева

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Krasimira Davidova
Krasimira Davidova
15.04.2017 16:26
Вашата рецепта използвах и за моят първи козунак! Стана уникален, страшно вкусен и съм страшно благодарна за лесното и достъпно обяснение! Весели и светли празници :)
0
0
marcheva14
marcheva14
01.10.2016 20:57
Това ти е първи козунак??? отличничка! Това означава ,че ще ги работиш по Великден още много. Ваня те е посъветвала да слагаш мас, никога не го прави и веднага ще се аргументирам защо, първо са ми слабост да правя козунаци и второ, само в България се е слагало мас назад в годините защото сме били много беден народ, а мас колкото искаш е имало по селата и да се слага масло е било лукс и така е останало и занапред . Няма Великденски хляб в никоя Европейска рецепта, специално съм ги разглеждала една по една. Всички обредни хлябове за този празник се правят само с най-хубавите продукти. Стафидите - напоени предварително в ром наистина се слагат вътре в тестото за да не прегарят.
Не се заяждам, девойки прекрасни, но първо обичам да се коментират различни рецепти, а и винаги различните мнения по дадени рецепти ми харесва, а там където съм сигурна в направата на дадена рецепта мога да споря, и още веднъж не се заяждам, а съм усмихната.
3
1
Елена Стефанова Йорданова
Маслото наистина ще придаде по-добър аромат на козунака,може да добавиш и парченца шоколад.Става страхотен!Съжалявам за оценката,нещо обърках звездичките :)
1
0
Потребител#170618
Всеки следващ ще го правя различен - с локум,с шоколад.Благодаря Ели,ще се доверя на майстор като теб :).
0
0