Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Курабии (Класическа рецепта)

Курабии (Класическа рецепта)

Курабии (Класическа рецепта)
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
16
"Вкусни курабийки с чаша кафе за добър старт на деня!"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 250 г
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.ч.
  • олио - 100 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 700 г
  • лимонова кора - 1 с.л.
  • захар - кристал, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбърква се в купа киселото мляко със содата за хляб да шупне. От едното яйце се отделя белтъкът за намазване и се разбива с малко олио в друга купа.

Добавят се яйцата, олиото, захарта и се разбиват с вилица или тел. Прибавя се ванилията и настъргана кора от лимон за аромат. Замесва се меко тесто, да не лепне.

Късат се парчета тесто и се оформят като топчета за тенис. Топят се в разбития белтък и се поръсват със захар кристал. Нареждат се в голямата тава, леко намазана с мазнина.

Печем в загрята фурна 180 градуса около 25-30 минути до зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

цветослава киркова
цветослава киркова
Аз съм от децата израсли на село, през 90-те години. Тогава в малките магазинчета на село нямаше почти нищо, мама всяка събота правеше по 3-4 тави с такива курабийки, навяха ми много мил спомен от детството :)
05.10.2016 10:10
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Вили, малко амонячна сода не добавяш ли, стават по мекички.
03.10.2016 00:49