Начин на приготвяне
Пресейте брашното и направете кладенче, сложете в него яйцата, сол, оцет, олиото, мляко и бакпулвер. Замесете меко тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте и оставете да почине тестото за 15 мин.
Разделете тестото на 21 части, оформете на топчета и разделете на три групи по седем топчета във всяка група. Разточете първите седем топчета на седем кръгли кори с диаметър на десертна чиния.
Сложете пред вас първата кора, поръсете с нишесте, върху нея сложете втората, поръсете пак с нишесте и така всичките седем. Трябва да ви се получи купчинка от седем кори, поръсете и отгоре с нишесте и разточете с точилка тази купчинка на една голяма кора с диаметъра на тавата, в която ще печете баклавата.
Намажете тази тава с малко олио или масло, сложете в нея тази голяма кора, поръсете с орехи.
Вземете втората група с по седем топчета и направете по същия начин, разточете ги на седем малки кори, поръсете всяка с нишесте и наредете една върху друга на купчинка. Разточете на една голяма, сложете върху орехите в тавата и поръсете и нея със орехи.
Последната част с по седем кори се прави по същия начин. Сложете в тавата и покрийте долните. Нарежете по избор тестото, на ромбове, парчета или на фигурки, както пожелаете.
Разтопете маслото и залейте с него цялата баклава, стремете се маслото да попадне и в разрезите.
Загрейте фурната на 170 градуса и сложете тавата, изпечете баклавата до златисто за около 50 мин. Извадете и оставете да се охлади.
Направете сиропа, като загреете в тенджерка захарта и водата, добавете сока и кората на половин лимон и кипнете. Оставете да поври до сгъстяване и получаване на захарен сироп.
Полейте със сиропа охладената и студена баклава. Оставете на хладно място за поне 12 часа да поеме сиропа.
Баклавата с домашно точени кори е уникална!
Коментари