Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сладка пита на Рози

Сладка пита на Рози

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Сладка пита на Рози
Снимка: Мария Симова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
20
"Питката е много подходяща за изписване на бебе и не само"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 3 бр. (белтъците в тестото, жълтъците за намазване)
  • захар - 5 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 2 ч.ч. топла
  • олио - 1 ч.ч.
  • мая - 1 кубче (42 г) прясна
  • брашно - около 800 г
  • Плънка по желание
  • течен шоколад - локум, гъсто сладко или мармалад, пестил
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От белтъците и другите съставки за тестото замесваме меко тесто (докато спре да се лепи тестото по пръстите). Оставяме го да втаса на топло за 30 минути.

Втасалото тесто премесваме и разделяме на топки с големината на едно яйце.

Всяка топка разточваме (може и на ръце и с точилка) на малка питка с големина колкото една кафяна чинийка.

Разрязваме на кръст (не до средата), поставяме лъжичка плънка в средата и завиваме, като оформяме розичка (вижте снимката от едни други мои солени кифлички).

Редим розите в намазана с меко масло тава с диаметър 28 см.

Разбиваме жълтъците с 2 с.л. прясно мляко и намазваме вече оформената питка, поръсваме с макови семена.

БЕЗ ВТОРО ВТАСВАНЕ, печем в предварително нагрята фурна на 180 градуса. Сладката пита на Рози е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: