Начин на приготвяне
В купа разбийте яйцата със захарта до кремообразна смес, добавете олиото на тънка струя и млякото.
Пресейте брашното, какао, ванилия и бакпулвер.
Изсипете яйчената смес при брашното и другите сухи съставки. Разбъркайте до хомогенна еднородна какаова смес.
Намажете тавичка с малко олио и поръсете с брашно, изсипете кексовата смес и сложете във фурната.
Загрейте на 180 градуса и печете сладкиша около 40 мин. до суха клечка. Извадете и оставете да се охлади.
През това време направете крема, като в купа разбиете жълтъците със захарта до кремообразна смес, добавете брашното и нишестето и разбъркайте много добре до получаване на каша.
Затоплете леко млякото и сипете внимателно при яйцата, разбъркайте. Сипете сместа в тенджерка и сложете на котлона. Загрейте и оставете да кипне, щом заври, ще започне да се сгъстява, трябва енергично и непрекъснато да бъркате до получаване на гъст крем. Изключете котлона, сложете маслото и добавете ванилията. Разбъркайте и оставете крема да се охлади.
Вземете малка ракиена чашка или малък ринг. С помощта на чашката направете дупки в сладкиша с разстояние една от друга, издълбайте получените дупки и махнете вътрешността им.
Отделените кексови парчета оставете настрана, а дупките запълнете с крема. Останалия крем излейте изцяло върху сладкиша и изравнете. Отделените кексови парчета натрошете върху крема и настържете шоколада.
Оставете сладкиша за няколко часа да се охлади. Дупченият сладкиш с крем е уникален!
Коментари