Начин на приготвяне
В половината прясно мляко се натрошава маята със захарта, разбърква се и оставяме да шупне. Сипва се в брашното, добавят се яйцата, олиото, останалото прясно мляко, солта, разбърква се с вилица на топка.
Сипва се на плота и замесваме меко тесто, което се покрива с кърпа и оставяме да втаса 1 часа.
Премесва се леко, разделя се на 16 топчета. Всяко топче се разделя на две, оформя се два фитила с дължина около 35- 40 см и се усукват един в друг. Краищата се свързват, да се получи геврек, и нареждате в намаслена голяма тава.
В купичка с вода се разбърква медът с вилица. Готовите гевреци се намазват с четка с медената вода и се поръсват обилно със сусам. Печем в загрята фурна 180 градуса около 20 минути до златисто.
Коментари