Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Пухкави сусамени гевреци

Пухкави сусамени гевреци

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Толкова са вкусни, че ще питате за още!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 30 г
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 5 - 6 ч.ч.
  • сусам - 2 пакета
  • за потапяне
  • мед - 2 с.л.
  • вода - 80 мл хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В половината прясно мляко се натрошава маята със захарта, разбърква се и оставяме да шупне. Сипва се в брашното, добавят се яйцата, олиото, останалото прясно мляко, солта, разбърква се с вилица на топка.

Сипва се на плота и замесваме меко тесто, което се покрива с кърпа и оставяме да втаса 1 часа.

Премесва се леко, разделя се на 16 топчета. Всяко топче се разделя на две, оформя се два фитила с дължина около 35- 40 см и се усукват един в друг. Краищата се свързват, да се получи геврек, и нареждате в намаслена голяма тава.

В купичка с вода се разбърква медът с вилица. Готовите гевреци се намазват с четка с медената вода и се поръсват обилно със сусам. Печем в загрята фурна 180 градуса около 20 минути до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Направих ги, получиха се страхотни,меки,но вместо гевречета станаха козуначета.Много ги харесаха,пак ще правя по тази рецепта.Благодаря!
28.12.2023 19:48
Анонимен
Анонимен
Супер вкусни са!!! Много лесно се павят и стават невеорятни
16.12.2023 17:07
Кристина Бонева
Кристина Бонева
Получиха се страхотни на вид, но не достатъчно сладки.
10.11.2017 21:07
1
2
Марияна
Марияна
Станаха много вкусни.Иска ти се пак да ги направиш и хапнеш.Рецептата е много точна.Дължина от 40 см. др. път ще я намаля на 34, че станаха големички.Браво Вили!
09.04.2017 12:32
2