Начин на приготвяне
Предварително телешкият дроб се накисва за една нощ в прясно мляко. Оставя се в хладилник. На следващия ден се изважда и много добре се подсушава в домакинска хартия и се премахват всички жилки, ако има такива. Нарязва се на филийки около 1 1/2 см.
Лукът се почиства и нарязва на филийки.
Разтопяват се лъжица и половина масло и малко зехтин в тенджера с дебело дъно на умерен котлон. Добавя се лук на филийки, посолява се и се оставя за 4-5 мин на котлона да се задушава, като често се разбърква. Трябва да омекне, но не и да се зачерви - трябва да остане бял. След определеното време се сваля от котлона и се оставя настрани.
В по-голям тиган се налива зехтин и на умерен огън се изпържват филийките дробчета. Посоляват се. Трябва да са с приятен златист загар. Готови се прибавят се към лука и се оставят на топло.
В същия тиган се прибавя последната лъжица масло, виното, като се остъргва дъното от полепналите частици и се оставя на умерен огън да деглазира и да се редуцира наполовина. В този сос се прибавят дробчетата с лук, овкусява се богато с балсамов оцет на вкус. Оставя се за няколко минути на умерен огън и лукът трябва да се слее хубаво със соса.
Гарнитура:картофено пюре
Забележка: В оригиналната рецепта тел. дроб не се изкисва за една нощ в прясно мляко, а направо се измива, подсушава и приготвя. Балсамов оцет се прибавя на вкус, около 50 мл.
Ползвах хубаво аржентинско червено вино.