Начин на приготвяне
Филийката хляб заливаме с прясно мляко и като омекне, отцеждаме добре. Прибавяме към каймата. Зеленият лук и червената чушка почистваме, измиваме и нарязваме на дребни парченца. Слагаме и тях при каймата.
Киселото мляко (1 с.л.) смесваме с бакпулвер (1/2 к.л.) и когато шупне, сипваме към другите съставки. Омесваме хубаво каймата. Разделяме каймата на две части и оформяме два кръгли блата като за торта, направо в тавата в която ще печем върху хартия за печене , намазана с олио . Слагаме да се изпекат в нагрята на 180 градуса фурна до готовност.
Приготвяме картофеното пюре - крем. Белим картофите и слагаме да се сварят в посолена вода. Когато са готови, изваждаме от водата, пасираме на гладко пюре заедно с краве масло (30 г) сол на вкус и къри.
За плънката сваряваме твърдо яйцата (3 бр.). Белим и нарязваме на кръгли филийки. Морковите, краставичките и гъбите нарязваме на ситно.
Приготвяме тортата, като в голяма чиния, слагаме изпечен блат от каймата. Намазваме отгоре с 1/3 от картофеното пюре. Разстиламе върху пюрето нарязаните кисели краставички, моркови от туршия и маринованите гъби.
Другия блат намазваме с половината от оставеното картофено пюре и слагаме върху първият блат с пюрето към плънката. Притискаме леко. Отгоре намазваме тортата с останалото картофено пюре. Подреждаме кръгчета варено яйце.
Поръсваме с настърган кашкавал и слагаме тортата във фурната да се запече на горно нагряване до разтапяне на кашкавала. Украсяваме, гарнираме тортата по вкус.