Холандски ябълков пай
Dutch Apple Pie
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Холандски ябълков пай

Холандски ябълков пай

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k2k3310k
Холандски ябълков пай1 / 4
24/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции10
"Приготвили сме ви една вкусна изненада, чак до Холандия отидохме за рецептата на този пай"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 1 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • масло - 200 г студено на кубчета
  • захар - 160 г кристална
  • ванилия - 1 прахче
  • яйца - 1 брой
  • ябълки - 1 кг кисели
  • лимони - 1 с.л. лимонов сок
  • захар - 15 г
  • канела - 2 ч. л.
  • стафиди - 60 г жълти
  • бадеми - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го разбъркайте заедно с бакпулвера, захарта, солта, ванилията се разбъркват. Прибавете 3/4 от яйцето и масло на кубчета.

Размачквайте с вилица, докато се получат трохи и омесете на ръка гладко и стегнато тесто. Завийте го с фолио и оставете в хладилника, докато направите плънката.

Обелете ябълките и ги нарежете на кубченца. Разбъркайте ги бързо с лимоновия сок, за да не почернеят и добавете захарта, канелата, стафидите. Аз обичам да добавям и нарязани бадеми към този холандски ябълков пай.

Намазнете форма за печене с подвижни страни. Разточете 3/4 от тестото и го поставете в тавата. При нужда отрежете излишъка тесто, който се подава.

Сипете плънката вътре и покрийте с останалата 1/4 разточено на лист тесто. По трудният вариант е да изрежете от разточения лист ленти с ширина около 2 см и да ги подредите като решетка отгоре.

Намажете отгоре пая от ябълки със заделеното яйце и сложете да се пече в предварително загряна фурна на 180 градуса за около час.

Вкусен плодов пай по традиционна холандска рецепта!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: