Начин на приготвяне
Пресейте брашното и го разбъркайте заедно с бакпулвера, захарта, солта, ванилията се разбъркват. Прибавете 3/4 от яйцето и масло на кубчета.
Размачквайте с вилица, докато се получат трохи и омесете на ръка гладко и стегнато тесто. Завийте го с фолио и оставете в хладилника, докато направите плънката.
Обелете ябълките и ги нарежете на кубченца. Разбъркайте ги бързо с лимоновия сок, за да не почернеят и добавете захарта, канелата, стафидите. Аз обичам да добавям и нарязани бадеми към този холандски ябълков пай.
Намазнете форма за печене с подвижни страни. Разточете 3/4 от тестото и го поставете в тавата. При нужда отрежете излишъка тесто, който се подава.
Сипете плънката вътре и покрийте с останалата 1/4 разточено на лист тесто. По трудният вариант е да изрежете от разточения лист ленти с ширина около 2 см и да ги подредите като решетка отгоре.
Намажете отгоре пая от ябълки със заделеното яйце и сложете да се пече в предварително загряна фурна на 180 градуса за около час.
Коментари