Начин на приготвяне
Замесва се меко тесто от продуктите без сиренето и мазнината - маята се размива в 1/3 от леко топлата вода с щипка захар.
След като се активира, се добавя в кладенче в пресятото брашно, където се добавят и яйцата, солта, останалата вода. Замесва се гладко тесто, което се разделя на 9 топчета, оставят се да почиват 15 минути.
Мазнината се затопля, но да не е гореща. В нея се потапя първото топче и се разпъва с ръце, като за кора възможно най-тънко, поръсва се с мазнина и се поръсва с 2 щипки брашно.
Второто топче пак се разпъва и се слага върху първата кора и пак мазнина и брашно, после и тестото по същия начин и се поръсва със сирене, навива се на руло и се усуква, завива се на охлюв и се слага в намазнена тава.
С останалите топчета се процедира по същия начин. Общо трябва да ви се получат 3 рула с по 3 кори.
Оставям да втаса около 30-40 минути, намазвам с жълтък и пека тутманика за 40 минути на 250 градуса.
Пухкавата масленица със сирене е готова.
Коментари
Благодаря!