Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Слънчогледова питка

Слънчогледова питка

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Слънчогледова питка4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Опитайте и няма да искате да спрете да ядете, докато не я изядете до последната трохичка"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - около 700 - 800 г
  • суха мая - 1/2 пакетче
  • яйце - 1 бр. (жълтъкът се запазва за намазване на питката)
  • олио - 60 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • мед - 1 ч.л.
  • хималайска сол - 1ч.л.
  • слънчогледово семе - 100 г сурово и смляно в чопър /отделете малко за поръсване/
  • вода
  • За поръската
  • слънчогледово семе - 1 с.л. препълнена
  • сусам - 1 с.л. препълнена
  • хималайска сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се поставя брашното, прави се кладенче и се слагат маята, разтворена с меда и малко затоплено прясно мляко, белтъкът, олиото, хималайската сол и смляното слънчогледово семе.

Прибавя се чаша хладка вода и се замесва мекичко тесто. Завиваме с кърпа и оставяме на топло около 20 мин да втаса.

Оформяме питката и поставяме в тава, застлана с хартия за печене. Отново се оставя на топло да повтаса, намазваме с помощта на четка разбития с малко вода и олио жълтък, поръсваме със семената и хималайската сол и печем в затоплена фурна на 200 градуса до порозовяване.

Като се извади от фурната, се напръсква леко със студена вода и се завива с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: