Пухкави милинки

Румяна милчеваРумяна милчева
Чирак
1305031511
Пухкави милинки20 / 21
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Не събуждайте семейството преди тези пухкави милинки да са излезли от фурната, а после неустоимият им аромат ще свърши всичко това вместо вас"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 20 г жива
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • вода - 120 мл
  • оцет - 1 ч.л
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 1 ч.л
  • сирене - 200 г
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в топла вода оставяме, докато започне да се образува пяна. В дълбока купа сипваме прясното мляко, сол, яйцето, оцет и олиото. Добавяме брашното, маята и постепенно и замесваме меко тесто.

Оставяме да втаса в намаслена тава, докато обемът му се увеличи 3 пъти. Намасляваме си ръцете и оформяме малки топки, които редим в намаслена тава.

Поръсваме милинките със сирене и ги оставяме да втасат отново за 20 минути. През това време запържваме 1 супена лъжица брашно и 2 щипки шарена сол в горещото олио.

Още докато е топло, заливаме втасалите милинки и ги слагаме в загрята на 180-200 градуса фурна. Печем до зачервяване и след това ги намазваме с масло и покриваме с кърпа за 15 минути.

Ако рецептата ти харесва, опитай и нашите сливенски милинки или тези класически милинки със сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
524
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата за милинките е доста добра!
Съвети, които мога да дам са:
-удвоете рецептата, винаги втасват по-добре
-за заливката загрейте олио и брашно 3:2,
Натрошете малко сирене върху втасалите и оформени милинки и залейте брашнената смес.
-тестото е много лепкаво, но това ги прави пухкаво, scraper, много улесняват работата с тестото, за 1вото втасване върнете тестото в купа с олио. Аз оставям да втаса по средата във фурната, като отдолу слагам тиган с вряла вода.
-използвайте тава с тъмно дъно, ако имате, тъй като запича по-добре.
-бих заменил половината олио за тестото с разтопено масло.
26.10.2024 13:10
1
Анонимен
Анонимен
Благодаря за рецептата!?Доста е добра!??
03.11.2024 13:29
Анонимен
Анонимен
Имам въпрос дали ще станат пухкави ако маята не е жива
24.07.2024 13:36
1
Покажи всички подкоментари
Dianagergana
Dianagergana
Страхотна рецепта ! Благодаря ! Станаха много пухкави и вкусни ?
13.07.2024 22:19
Анонимен
Анонимен
Stanaha naistina chudni,tochno kato da si gi kupish ot banicharnicata! Tova bqha nai vkusnite milinki koito sym pravila?
Blagodarq za receptata??
29.03.2024 17:48
1
1
Анонимен
Анонимен
Рецептата е много точна и милинките станаха супер. Благодаря!
05.03.2024 16:32
Анонимен
Анонимен
Станаха невероятни.
Благодаря за рецептата.
13.02.2024 15:40
1
Марин
Марин
Супер се получиха милинките,лесно и бързо
04.12.2023 18:02
4
Анонимен
Анонимен
Заливката направих с масло , галета , шарена сол и добавих 2 с.л вода за да стане по-течна и да облее хубаво тестото. Стана много добре. Благодаря за рецептата !
28.10.2023 17:08
3
Анонимен
Анонимен
Благодаря за хубавата и точна рецепта!Тестото стана уникално,милинките също!
08.01.2023 08:48
2
Ваня Стойчева
Ваня Стойчева
Безпогрешна рецепта, винаги ми се получава.
01.09.2022 09:49
Потребител#252729
Потребител#252729
Това е за сега най-добрата рецепта за милинки! Може ли да кажете какво количество олио се слага в сместа и какво в заливката? Благодаря!
25.12.2020 02:38
2
1
Потребител#241037
Потребител#241037
когато оформям топчетата също слагам сиренце и масло и става много вкусно/:)
10.11.2019 13:24
2
1
Роси Михнева
Роси Михнева
Страхотни станаха! Благодарим за рецептата!
26.06.2019 22:06
4
Necroelf
Necroelf
А колко олио използваме за заливката ?
25.08.2018 12:30
21
2
1
Покажи всички подкоментари
Петя
Петя
Чудни са милинките!
25.06.2018 02:56
7
1
Яница Николова
Яница Николова
Вкусотия! Благодаря за рецептата!
06.06.2018 09:47
2
Nina Nikleva
Nina Nikleva
Благодаря за прекрасната рецепта, станаха много вкусни! Заливката я направих с 5-6 ч.л мас, 2 яйца и натрошено сирене.
12.02.2018 18:02
9
3
Ивелина
Ивелина
100мл олио в тестото ли се слагат или само за намазване?
21.12.2017 10:28
9
2
1
Покажи всички подкоментари
Росица Борисова
Росица Борисова
Станаха страхотни,само че вместо брашно сложих галета и поръсих с шарена сол :)
21.01.2017 19:14
20
1