Начин на приготвяне
Направете кладенче в тестото и сипете вътре прясното мляко, водата, солта, захарта, маргарина, натрошената мая, яйцата без единия жълтък, киселото мляко. Разбъркваме хубаво и замесваме тестото.
Оставяме да втаса на топло около 40 минути. Когато е готово, го омесваме отново и го разделяме на 16 еднакви топки. Нареждаме ги в тава, която е поръсена с брашно, покриваме с кърпа и ги оставяме да втасват, докато не удвоят обема си.
Когато са готови, дърпаме всяко топче, за да придобие формата на чиния, след това се намазва с масло и се навива на руло. Нарязваме на охлюви и подреждаме в тавата.
Оставяме да почине за около 20 минути. След това се намазва с разбит с малко олио жълтък.
Печем питка за Ивановден в предварително загрята на 180°C фурна за около 20 минути. Когато е готова, се намазва с масло и се покрива с кърпа.