Начин на приготвяне
Активирах 1 суха мая в 400 мл топла вода с 1 ч.л. захар и няколко лъжици брашно. Когато шупна я изсипах в купата при 2 ч. брашно, 1 яйце, сол, 2 с.л. кисело мляко, 1 с.л. оцет и 5 с.л. олио.
Разбърках и продължих да добавям брашно. Пое около килограм, докато получих меко, нелепнещо тесто. Оставих да втаса. Тестото направих на дълъг фитил, който разделих на 3 парчета.
Разточих ги на правоъгълник. Първото намазах с масло и поръсих със сирене, покрих го с второто и отново намазах с масло и поръсих със сирене. Третото сложих най-отгоре и намазах само с масло.
Този правоъгълник разделих на 4 ленти по дължина. После всяка от тях разделих на 2, като оставих съвсем малко нерезнато отгоре (около 1 см да не раздели плитката). Усуках ги и ги сплетох на плитка.
Така направих и с останалите 3 ленти. Всичко наредих в тавата и пекох тутманика на загрята на 180 градуса до зачервяване. След изваждането поръсих с вода и покрих с чиста кърпа.
Усуканицата със сирене и масло е уникална, ще си оближете пръстите.