Фул медамес с яйца

Фул медамес с яйца
Снимка: Анонимен
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Арабска класика с боб, която поднесена с пухкави бъркани яйца е нещо, което горещо ви препоръчваме"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 - 7 бр.
  • лук - 1 голяма глава (или 2 по - малки)
  • домати - 2 бр. големи (или 3 по - малки)
  • люти чушки - 1 брой (или повече, ако обичате по - люто)
  • боб - 2 малки консерви, сварен (чист)
  • магданоз - за украса
  • олио - за запържване
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фул медамес всъщност е самата бобена смес, която може да се консумира като салата, разядка или в случая - с яйца. За да направим сместа, започваме със запържването на ситно нарязания лука в малко олио.

Разбъркваме от време на време, докато лукът не стане прозрачен. Добавяме обелените и нарязани на кубчета домати, както и наситнената люта чушка. След като сокът от доматите се е поизпарил малко, слагаме боба (предварително изцеден от консервната марината). Бобът се намачква леко с вилица (става и с дъното на стъклена чаша), но не прекалено - да не стане пюриран.

Овкусяваме със сол. Когато сместа малко се сгъсти, махаме от котлона и пресипваме в съда, в който ще сервираме (немного дълбока широка чиния или друг).

Поднасяме с най-обикновени бъркани яйца, овкусени с малко сол. Украсяваме с малко магданоз и люти чушки (които могат да бъдат цели или нарязани). По принцип, както доста от арабските ястия, фул се слага в голям общ съд, както и допълненията към него (гарнитура, хляб).

Можете да поднесете в голяма чиния и всеки да си загребва от сместа с помощта на арабски хляб или индийски питки наан (като на снимката).

Вариации в различните кухни от арабския свят включват добавяне на чесън, лимон и различни подправки (кимион, червен пипер) в бобената смес. А освен с бъркани яйца тя може да бъде поднесена с варени (нарязани на 2 или 4 части), пресни зеленчуци (нарязани домати, краставици и/или чушки), както и като самостоятелно предястие/разядка.

Така че можете смело да експериментирате и да нагодите рецептата по ваш вкус! Да ви е сладко!

Бележка: По принцип рецептите за фул се изпълняват с т.нар. fava beans (сорт боб), но тъй като е трудно да се намерят на българския пазар, добра алтернатива е обикновен консервиран бял боб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Кристина Черникова
Кристина Черникова
Страхотна рецепта! Благодаря, че я сподели! :)
10.01.2017 16:47
1
1
Покажи всички подкоментари