Кравай за кръщелник

Минка МинчеваМинка Минчева
Новак
1814717
Кравай за кръщелник
Снимка: Минка Минчева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Каквото и красиво име да сте избрали за детето, поднесете го с този невероятен кравай за кръщелник и да ви е жив и здрав"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 1/2 пакетче краве
  • олио - 1 к.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч хладка
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в хладката (не гореща) вода, като добавим захарта и оставяме на топло да втаса.

После правим кладенче в брашното, слагаме солта, изсипваме маята, чукаме яйцата, като отделяме единия жълтък за намазване. Добавяме маслото и олиото и месим меко тесто. Пак оставяме да втаса на топло.

Когато е готово тестото, оформяме кравая, като го сложите в обилно намазнена тавичка, по средата на която сме сложили огнеопорна купичка, също намазнена.

Мажем отгоре с жълтъка и поръсваме със сусам. Оставяме отново да втаса. Печем на слаба фурна - 100 градуса, като постепенно увеличаваме до 200 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: