Начин на приготвяне
Млякото се затопля за кратко в микровълнова, изсипва се маята и захарта и се оставя настрана докато се активизира маята. Към пресятото брашното се добавят 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 2 ч.л. сумак, както и семената, като те могат да бъдат смес или само от единия вид, размесва се добре.
Направете кладенче, в което изсипете активизиралата се мая и олиото. Разбърква се с лъжица, след което се доомесва на ръка - подгответе си още малко брашно за доомесване, както и мазнина - ако брашното е в повече, добавете малко олио. Текстурата трябва да е мека и пухкава. Не прекалявайте с брашното - няма да втаса хубаво - по-добре е да я оставите малко по-рядка.
Покрийте с хавлия и оставете на топло да втаса - аз лично пускам фурната на 40 градуса с вентилатор - забравям за него поне за 45 мин. След като е напълнил купата, извадете и прехвърлете на плота - доомесете с малко брашно, като тестото трябва да е еко, пухкаво и нелепнещо. Намазнете кръгла или продълговата тавичка, прехвърлете хляба и с ръка хубаво го намажете с олио.
Поръсете със сол и черен пипер и върнете отново във фурната на същите градуси, за да втаса още веднъж. Когато отново си е увеличило обема и започва да прелива от тавата, увеличете градусите до 180. След 20 мин. проверете с клечка дали хлябът е опечен.