Начин на приготвяне
Когато решим да осоляваме риба, то тя трябва да е съвсем прясна и без неприятна миризма.
Има различни видове на осоляване, но този вид, който представям, е с изчистена риба.
Измиваме чернокопа от слузта, изваждаме вътрешностите и оставяме да се отцеди.
Посипваме едра сол на дъното на съд и нареждаме чернокопа, като около него слагаме черен пипер, бахар, дафинов лист. И отгоре също посипваме с едра сол.
След няколко дни ще видим, че в съда има вода.
Това е така, защото солта извлича част от водата на рибата и се образува саламура.
Оставяме рибата да престои 4-5 седмици, изваждаме, измиваме със студена вода и окачваме на проветриво място.
Осоленият чернокоп е готов.