Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Патладжани с пармезан

Патладжани с пармезан

Патладжани с пармезан2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
2
"Едно ястие, което ще ви накара да се влюбите в Италианската кухня от първата хапка"

Необходими Продукти

  • За малка тавичка от йенско стъкло
  • патладжани - 2 бр.
  • доматен сос - 2 консерви (около 500 г)
  • моцарела - 300 г
  • чесън - 1 скилидка
  • босилек - пресен
  • риган - сух
  • черен пипер
  • сол
  • захар
  • зехтин
  • пармезан - настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и нарязваме патладжаните на филийки с дебелина около 1 см. Посоляваме ги и ги оставяме за 15-20 мин да си пуснат тъмния сок, който се попива с хартия след това, за да не нагарчат. Пържим патладжаните за 3 мин от всяка страна в нагорещен зехтин. Изваждаме готовите филии върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.

Накълцваме на ситно една скилидка чесън и я сотираме за кратко в тенджера с малко зехтин. Сипваме двете консерви с доматено пюре, черен пипер, сол на вкус, 1 ч.л. захар, нарязан на едро босилек и сух риган. Захлупваме с капак и намаляваме котлона, след като сосът заври.

Оставяме да къкри за 20 мин.

Нарязваме моцарелата на филийки. В тавичка от йенско стъкло редуваме доматен сос, резени патладжан, моцарела и листо босилек. Завършваме със сос.

Печем в предварително загрята фурна на 200⁰С за 30 мин. Когато ястието е готово, посипваме с настърган пармезан и оставяме да почине за 10-15 мин, преди да го сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: