Начин на приготвяне
Измиваме месото и го нарязваме на парчета със средни размери. Почистените и измити картофи нарязваме на не много големи кубчета и за да не почернеят ги поставяме в купа, покрити с вода. Почистените и измити лук и чушки разрязваме на две, а после на ситно. Морковите настъргваме на едро ренде.
В дълбок тиган нарязаните късчета месо запържваме в олиото, докато се изпари сока им. В същата мазнина запържваме зеленчуците до полуготовност. В същия тиган сваряваме картофите до полуготовност.
Добре смазваме гювеча отвътре с маслото (дъното и стените му). Прибавяме половината от приготвените картофи и разпределяме равномерно по дъното.
Поръсваме със сол и черен пипер. Добавяме полуготовото месо, разпределяме върху картофите, отгоре зеленчука и е ред на другата половина картофи. Отново поръсваме със сол и черен пипер.
Разреждаме сметаната с топлата вода, така че видимо да се получи като прясно мляко. Добавяме подправката хмели-сунели и разбъркваме. Заливаме ястието с получената смес и поръсваме с настъргания кашкавал. Затваряме гювеча и поставяме в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печем около 40-45 минути.
Потресаващо вкусно ястие, защото се пече в собствения си сос.
Коментари