Начин на приготвяне
В хладкото мляко се разтваря маята и захарта. Оставя се около 10 минути да шупне.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. В него се слага 1-то цяло яйце и от второто белтъка, жълтъкът се оставя за намазване. Слага се олиото и солта.
След като вече е шупнала маята започва да се меси. Меси се докато тестото спре да лепка и омекне. Намазва се купа/тавичка с олио и се оставя да втаса за 30 минути на топло.
После тестото се разделя на две топки, и се точи елипсовидна форма с около 3 см. дебелина разтопява се маслото и се маже обилно кората, а след това втората по същия начин и се навива на руло. Реже се през 10-15 см.
В намазнена тава се редят резените и се маже с жълтък, омесен с олио. Вкарва се във фурна на 50 градуса докато се надуе погачата. После се пече на 180 градуса до златист цвят.
Пухкавата погача с масло е готова.