Чорба от червена леща по оригинална турска рецепта

МерсинМерсинНовак18
18/01/2017
"Взимаме назаем тази рецепта от Турската кухня, защото толкова ароматна и вкусна леща досега не бяхме опитвали! Сега е ваш ред "
Приготвяне25 мин.
Готвене45 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
31 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо127 615
  • Преглеждания за месеца2414
  • Преглеждания за седмицата251
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена31

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се измива добре и се оставя да се отцеди. Лукът се обелва и се нарязва на няколко средно големи парчета.

По същия начин морковите и картофите се обелват и се нарязват на кубчета. В тенджера се сипва малко олио или зехтин (според вашите желания) и се добавят зеленчуците.

Задушават се на котлона за около 10 минути. Накрая се добавя лещата. Заливат се с гореща вода и се оставят да врят до омекване. Необходимото време тук е приблизително 25 минути.

В отделен тиган се разтопява половината от маслото и се добавя и доматеното пюре. Изчаква се да заври, след което се дърпа от котлона и се добавят подправките - солта, черния пипер, джоджена и червения пипер. Получава се гъста кашеста смес.

Добре сварената супа се пасира с пасатор. Към получената супа се добавя доматената смес и се разбърква с дървена лъжица, докато се смесят. Ако е необходимо, се добавя допълнително вода към пасираната супа. Идеята е да се получи подходяща на гъстота крем супа.

Супата се пробва на вкус и ако е необходимо се подправя допълнително със сол и черен пипер.

Точно преди сервирането, в малко тиганче се разтопява и останалото масло, добавя се червения пипер и лютия червен пипер. С лъжичка се нанася върху супата. Декорира се и с парче лимон.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар