Начин на приготвяне
Приготвяне на сармите:
Запържете лука до омекване, прибавете ориза и разбъркайте. Поръсете червения пипер и залейте с 1 ч.ч. топла вода, посолете. След като оризът поеме водата, махнете от огъня и оставете да се охлади. Добавете каймата, червения пипер и смесете много добре. От почистените зелеви листа завийте малки сармички.
Приготвяне на капамата:
Останалото зеле нарязвате на ситно. Кокалите натривате с много малко сол и щипка смлян черен пипер.
Подмазвате гювеча с олиото добре. Добавяте всичкото нарязано зеле на дъното и поръсвате с червен пипер.
Поставяте клонките сминдух, дафиновия лист и няколко зърна черен пипер. Върху тях подреждате овкусените кокали и наденицата.
Отгоре и между кокалите подреждате готовите сарми. Наливате топла вода колкото да покриете зелето и част от кокалите.
Поставяте капака на гювеча и печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна за около 2 часа.