Оригинална шкембе чорба

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
31
18k
10/03/2017
"Най-харесваната, най-четената, най-готвената и най-оценяваната рецепта за Шкембе Чорба. Ако обичаш Шкембе, това е твоята рецепта"
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
181 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 713 609
  • Преглеждания за месеца13132
  • Преглеждания за седмицата759
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена181

Необходими Съставки

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 кг
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.

Рейтинг

5 165
4 59
3 20
2 3
1 4
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Бойчо Николов
Най-важното според мен е направа на силен костен бульон, прецеден два път като основа на соса. За соса е хубаво да се използва качествено краве масло.
0
0
Потребител#271391
Рецептата , е много хубава.
0
0
Потребител#240253
Абе какво е това прясно мляко 1 литър? Вие шкембе чорба ли правите или попара? За да е по-плътен бульона шкембето се вари заедно с едно джоланче, (което после се вади, обезкостява се, запича се леко и отива за мезе на бирата).
Застройката на шкембе чорбата е топла застройка от кисело млако, брашно и яйце..... ЗАПОМНЕТЕ ГО....
2
0
Алексей Димитров
Точно така браво!!!
1
0