Оригинална шкембе чорба

10/03/2017
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър90610322
"Най-харесваната, най-четената, най-готвената и най-оценявата рецепта за Шкембе Чорба. Ако обичаш Шкембе, това е твоята рецепта"
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
159 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 752 353
  • Преглеждания за месеца21799
  • Преглеждания за седмицата2870
  • Коментирана90 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена159

Необходими Съставки

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 кг
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.подобни рецепти тук

5 156
4 59
3 20
2 3
1 5
Дай твоята оценка:

Коментари (90)

Ася Георгиева
Здравейте, първо искам да поздравя за страхотния сайт който е неизменен мой помощник в кухнята. Днес сготвих тази прекрасна рецепта за шкембе чорба и резултата беше невероятен, по вкусна шкембе чорба не съм яла в нито едно заведение! Благодаря
0
0
Icakka Liubenov
Icakka Liubenov
06.03.2019 12:05
Точно това е рецептата за шкембе чорба,не е никаква софийска измишльотини,дори сърбите я правят по абсолютно същия начин,а вие по Бургас,Варна,Каспичан и Голопръчково си слагайте квото си искате вътре,ако вие кеф си правете запръжка и от жаби......
4
2
Боро
Боро
17.02.2019 04:41
Това с прясното мляко ви е софиянска измишльотина. Само вие го правите така. Няма по отвратително нещо от попарата от шкембе !!! Много заведения смених в София и все тази отврат !!! ... Във Варна, Бургас дори и близкият ви Пловдив застройката винаги се прави с КИСЕЛО мляко ! Хората в коментарите си не случайно негодуват !!!
5
10

Виж всички коментари или напиши такъв