Оригинална шкембе чорба

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
31
17k
10/03/2017
"Най-харесваната, най-четената, най-готвената и най-оценяваната рецепта за Шкембе Чорба. Ако обичаш Шкембе, това е твоята рецепта"
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
180 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 581 469
  • Преглеждания за месеца54166
  • Преглеждания за седмицата4972
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена180

Необходими Съставки

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 кг
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.

Рейтинг

5 164
4 59
3 20
2 3
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Grace404
Grace404
31.10.2020 20:16
Rosi Trifonova, mnogo blagodarja za rezeptata! Ne bjah pravila Shkembe, no stana super!
1
0
Бойчо Николов
Телешкото шкембе се вари в обикновена тенджера от 10 до 12 часа - за да е добре сварено.
3
16
Бойчо Николов
Красимир Маринов - казаха ми го от хора дето работят в шкебеджийниците. Разбира се може да се свари под налягане и времето значително се съкращава. Да не мислиш, че готовото шкембе дето продават го варят малко. Хубавото шкембе е от старо животно. Но какво да ти разправям, едно си баба знае-едно си бае. Ти господине, колко време го вариш?
0
2
Красимир Маринов
Ти ако искаш може да го вариш и 168часа ..
6
1
Потребител#234774
страхотна
3
0