Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе чорба»Оригинална шкембе чорба

Оригинална шкембе чорба

редакция:
Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k8k32
Оригинална шкембе чорба
Снимка: Admin
1 / 18
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"Шкембе чорбата е класика в родната кухня. А ние сме ви приготвили оригиналната рецепта за шкембе чорба с прясно мляко, както всички я обичаме."

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 литър
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече.

Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон.

Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет.

Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.

Вижте също колко време се вари шкембето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
5175
459
320
23
14
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#175697
Потребител#175697
Навсякъде различно я правят.Аз лично съм пробвал всички варианти и съм стигнал до изводът,че наѝ-добре се получава и със прясно мляко и с кисело мляко ,брашно и жълтък от яѝце,заедно.Разбивам брашното с прясното мляко и го добавям към чорбата да ври,след което правя варена застроѝка само от кисело мляко с жълтък.На края загрявам маслото, добавям червеният пипер и веднага изсипвам във вече готовата чорба и разбърквам.После чесън ,оцет и лют пипер коѝ колкото обича.Не е по оригинала,но се получава уникално.
17.08.2016 16:01
114
24
Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
всеки различно я приготвя, на мен лично ми е любима чорба и я ям навсякъде и по-различните краища я приготвят по различен начин
29.06.2016 12:36
24
4
Моника
Моника
Ще ме извинявате ама тук не е конкурс по правопис.... И не всички са толкова образовани "не всички са учили до 5-ти клас" повечето сме учили до 12-ти че и на горе и сме достатъчно умни да не се занимаваме със връждебни, завиждащи и необразовани в общуването и добрия тон хора! Омръзна ми от всезнайковци навсякъде едно и също това се пишело така па това едиси как хора не се имайте за богове а още по малко за господари на света.

Не го приемайте лично не се отнася за всички ви просто нямаше как да не го напиша. със избинение към всички и към авторката че така и нагрозих фона!

Рецептата е хубава правила съм я преди доста време !
28.06.2016 23:31
21
18
К К
К К
Много обичам шкембе!
17.05.2016 21:00
17
5
Христо Христов
Христо Христов
Колко много сълзи са пролети над това шкембе.Топло и с лют червен пипер мммм.Бкусотия
04.05.2016 17:33
32
3
ne6
ne6
Bravo!...Taka se pravi klasi4eskA "6kembe 4orba".
09.04.2016 13:49
26
7
Боби
Боби
Моята баба прави телешкото шкембе като го слага за ври цяла нощ на слаб огън, така бульона стана най хубав
05.03.2016 17:01
30
2
татяна
татяна
добра шкембе чорба,но моят съвет,като се загреете олио сложете червеният пипер оставете да се отаи и оберете само олио оцветенно от пипера,така става по красива чорбата.
05.03.2016 11:04
14
3
Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
любимата ми чорба!
26.02.2016 14:13
16
3
емо
емо
аз го правя така> слагам шкембето да ври заедно сас телешки крачета след като се сварят се назязват и се оставят сас булюна като му добавям около 100 грама масло и картофено пюре да се згъсти булюна застроивам го с прясно млеко става много вкусно сервира се с лют пипер и счукан чеснов с оцет
23.01.2016 08:59
8
25
никнай
никнай
Неможах да разбера за каво ти е олиото след като никаде не го използваш и какви са тия измерителни единици "с.л." и "ч.л." ?

Аматьори .....
21.01.2016 23:12
6
41
3
Покажи всички подкоментари
Христо Христов
Христо Христов
От години си правя телешка шкембе чорба. Телешката шкембе чорба става много вкусна ако заедно със шкембето се варят и телешки крачета, тогава бульона става желиранолепкав и много вкусен- Млякото се прибавя накрая , може без брашно, само малко запръжка с червен пипер- Най-важното е чесъна и лютото да са в изобилие при хапването. Приятен апетит..!!
17.01.2016 18:43
32
6
Полина
Полина
Според мен се получава по-добре като се направи запръжка от брашно и червен пипер за цвят.
14.01.2016 00:02
24
10
Светлана
Светлана
Никой никъде не спомена, че за бульона от шкембето, по време на неговото варене се слага една голяма глава лук разрязана на две, един морков и 2 дафинови листа.Моят начин на правене на шкембе чорба е с яйце и кисело мляко.....имала съм заведение и и една готвачка туркиня, така го правеше.Мн повече ми харесва от с прясно мляко!
08.01.2016 10:04
38
36
1
Покажи всички подкоментари
Никола
Никола
Това е рецептата наистина, с малка забележка когато варят шкембето слагането е телешки капачки за по силен бульон и бульон а го разреждам 2 към 1 на 1л бульон 0,5л мляко , това е рецептата от червеният рецептурник и по принцип се сгъстява с малко брашно, но аз не сгъстявам
31.12.2015 09:52
12
8
2
Покажи всички подкоментари
Selim
Selim
С какво ще се сгъсти шкембе чорба без брашно ?
24.12.2015 20:03
7
4
3
Покажи всички подкоментари
Жана Сергеева
Жана Сергеева
Невероятно! Браво и Благодаря!
30.09.2015 10:32
10
2
boris
boris
Super
01.04.2015 19:27
2
вили
вили
Това е истинската шкембе чорба-без брашно и крумид и други притурки
29.03.2015 08:54
23
5
1
Покажи всички подкоментари
niko
niko
s vino stava I s rakia :D :D
15.03.2015 13:16
6
3
1
Покажи всички подкоментари