Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе чорба»Оригинална шкембе чорба

Оригинална шкембе чорба

редакция:
Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Оригинална шкембе чорба
Снимка: Admin
1 / 18
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"Шкембе чорбата е класика в родната кухня. А ние сме ви приготвили оригиналната рецепта за шкембе чорба с прясно мляко, както всички я обичаме."

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 литър
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече.

Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон.

Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет.

Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.

Вижте също колко време се вари шкембето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
5174
459
320
23
14
Дай твоята оценка:

Коментари

калин
калин
не ми я фали,щом е с прясно мляко
06.08.2014 14:55
19
42
Пит
Пит
Съжалявам, ама това няма нищо общо с оригиналната рецепта за шкембе,Застройката на шкембето е топла с яйца и кисело мляко...:)
06.04.2014 09:39
21
50
1
Покажи всички подкоментари
ЯНЕВ
ЯНЕВ
Хареса ми,но има и по лесен начин- вземе се желирано шкембе нарязва се на кубчета и се запържва с масло,олио и червен пипер към това се прибавя и половин лъжица брашно за плътност ,през това време се завира литър вода и се слагат два телиш ки бульона,към бульона се прибавя прясно мляко,колкото е бульона толкова и прясното мляко и накрая се прибавя запърженото шкембе,всичко това става за около 15-20 минути да ви е сладко
23.02.2014 18:47
16
28
1
Покажи всички подкоментари
Юлиян
Юлиян
супер рецепта
23.02.2014 03:54
8
3
Дидо Кук
Дидо Кук
Като цяло съм съгласен с рецептата на колегата ! Но винаги има какво да се каже , понеже "На вкуса и на цвет-товарищи нет !!!"
Шкембе чорбата трябва да мирише на шкембе ! Това не означава ,че не можем да ползваме телешки джолани ,тел.опашки ,св.уши и св.карчета, за да извлечем от тях както частичен аромат , така и желатина в тях! Но тези продукти трябва да са три пъти по-малко от шкембето , за да запазим генерално аромата на шкембе !Млякото в дадената рецепта е прекалено много , считам , че повече от 200 мл. започва да мирише и бие на мляко-прекалено млечен бульон получаваме! Олиото бих ползвал за запръжка на червения пипер , а в чисто масло бих запържил леко , малко брашно .В много коментари пише , че бульона им горчи . Може да горчи , единствено и само ,ако шкембето е гадно . Гадно е когато не е изчистено правилно или недостатъчно изчистено !Втори вариант , да е размразявано няколко пъти и замразявано обратно! Или е стояло размразено прекалено дълго! За съжаление невинаги можем да разберем в магазина , дали е неправилно съхранено . Затова следващия път , сменяме магазина ! Само готвач със стаж , осъзнава силата на мъдростта "На вкус и на цвет-товарищи нет !!!"
12.02.2014 17:14
23
6
таня димитрова
таня димитрова
това наистина е оригиналната рецепта и е много вкусно без всички тези брашна и глупости
12.02.2014 01:46
38
14
анелия
анелия
супер е типично нашенска
11.02.2014 20:42
14
5
Tanita
Tanita
Пробвах тази рецепта - стана страхотна!!!Ето това е оригинала.
18.01.2014 08:13
23
6
zlatka kirqkova
zlatka kirqkova
ще прбвам да ли дъщерями ще го хареса
09.01.2014 18:57
6
3
DJIGIT
DJIGIT
ще пробвам ... да видим щерка ми дали ще го хареса....
22.11.2013 19:25
6
3
loraruseva
loraruseva
Ето това е оригиналната рецепта.Много хубаво става.
15.10.2013 11:57
16
10
ЛИДИЯ ИВАНОВА
ЛИДИЯ ИВАНОВА
Шкембе чорбата е горчива,тогава когато шкембето не е измито добре или пък не е сварено хубаво. А това е наистина оригиналната рецепта.Всичко останало са добавки от различните региони на страната.
21.09.2013 10:56
9
6
Любител-готвач
Любител-готвач
По-вкусно ще е ако бульона от варенето се изхвърли и се замени с такъв от телешки ребра.Иначе горчи.И млякото да е половин литър.Чесънът трябва да е престоял поне една нощ в оцета.Има една руска поговорка"На вкуса и цвет-товарища нет..."
20.09.2013 08:16
2
8
БОРИСЛАВА
БОРИСЛАВА
тука във Варна най-вкусната шкембе чорба може да се яде само на Гюрлата
19.09.2013 22:23
11
4
ВАЛКАТА
ВАЛКАТА
НАЙ ДОБРОТО ШКЕМБЕ ВИНАГИ СЕ Е ПРАВИЛО В БУРГАС.След сваряването направете варена застройка от 1 яйце 2-3 суп. лъжици брашно и 1 кофичка кисело мляко размесено с бульона докато заври при непрекъснато бъркане,изсипете го в тенджерата,хубаво е да сложите и свинско шкембе за аромат и вкус.Направете тази застройка и ще ядете най вкусната шкембе чорба...без прясно мляко.
19.09.2013 21:39
7
23
2
Покажи всички подкоментари
Христо Христов
Христо Христов
На майстора чорбата ряпа да яде. Правя си шкебе чорба като заедно със шкембето слагам и телешки крачета. Чорбата става пихтиеста и много вкусна- Опитайте и ще се уверите...!! Всичко останало си е като за шкебе. запръжката с червен пипер- Млякото и тн. Накрая ако няма чесън и лютив червен пипер шкембето не е шкембе.
13.09.2013 22:16
2
4
Павлета
Павлета
Според мен много по-добре става, след като вече свареното шкембе се добави към нов бульон, който се прави отново с чесън, лук на дребно и малко черен пипер. Накрая добавям млякото с малко брашно. Лично аз отделно запържвам червения пипер и заливам чесъна с него и оцета!
02.09.2013 18:30
7
Mitko
Mitko
рецептата е добра но ако сте го правили така супата е много рядка,ако сте ходили на ресторант ще забележите че е по гъста,ако ви харесва по гъста е хубаво да сложете 2 с. л. брашно да се запекат в тигана докато стане кафяво после ги добавете при варенето 10-на мин преди да е готово.Има друг аромат и специфичен вкус на мен лично много ми харесва.
П. С. това ми го каза готвач от най-посещавания ресторант
29.08.2013 02:55
3
4
1
Покажи всички подкоментари
Димо
Димо
Къде може да се пробва? :)
21.08.2013 18:49
2
2
Любомир
Любомир
Като махнеш миенето си е точно така )
17.06.2013 18:37
1