Начин на приготвяне
Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече.
Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.
Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.
Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон.
Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.
Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет.
Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.
Вижте също колко време се вари шкембето.
Коментари
Първо: шкембето се залива с вряла вода и се остъргва да остане само мускулната част от него.
Второ: вари се с подправки от зърна чер пипер и листенце от дафинов лист,морков, по късно към края се добавя и сол, така бульонът е по-силен.
Трето:шкембето след като се свари се изважда и се охлажда.Бульонът се прецежда и в него се връща ситно нарязаното на кубчета шкембе.
Четвърто:прави се запръжка от масло и настъргани моркови.След като се оцвети мазнината от морковите, през цедка се изсипва в тенджерата с шкембето и бульона.Прецеденият морков се изхвърля.
Пето: варената застройката се прави по желание с прясно или кисело мляко,жълтъци и брашно.При поднасяне се предлага едро смян червен лют пипер, чер пипер,оцет и чеснова паста.ДА ВИ Е СЛАДКО! Това е супа с прекрасна консистенция и вкус.
Шкембе чорбата трябва да мирише на шкембе ! Това не означава ,че не можем да ползваме телешки джолани ,тел.опашки ,св.уши и св.карчета, за да извлечем от тях както частичен аромат , така и желатина в тях! Но тези продукти трябва да са три пъти по-малко от шкембето , за да запазим генерално аромата на шкембе !Млякото в дадената рецепта е прекалено много , считам , че повече от 200 мл. започва да мирише и бие на мляко-прекалено млечен бульон получаваме! Олиото бих ползвал за запръжка на червения пипер , а в чисто масло бих запържил леко , малко брашно .В много коментари пише , че бульона им горчи . Може да горчи , единствено и само ,ако шкембето е гадно . Гадно е когато не е изчистено правилно или недостатъчно изчистено !Втори вариант , да е размразявано няколко пъти и замразявано обратно! Или е стояло размразено прекалено дълго! За съжаление невинаги можем да разберем в магазина , дали е неправилно съхранено . Затова следващия път , сменяме магазина ! Само готвач със стаж , осъзнава силата на мъдростта "На вкус и на цвет-товарищи нет !!!"