Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе чорба»Оригинална шкембе чорба

Оригинална шкембе чорба

редакция:
Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Оригинална шкембе чорба
Снимка: Admin
1 / 18с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"Шкембе чорбата е класика в родната кухня. А ние сме ви приготвили оригиналната рецепта за шкембе чорба с прясно мляко, както всички я обичаме."

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 литър
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече.

Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон.

Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет.

Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.

Вижте също колко време се вари шкембето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
5174
459
320
23
14
Дай твоята оценка:

Коментари

Иванова
Иванова
Да попитам как се процедира с готовото, сварено шкембе? Пак ли се сварява за известно време, за да се получи бульон?
27.02.2013 18:36
1
2
мария богданова
мария богданова
Това е шкембе чорбата която моят баща правеше !Оригинална българска рецепта !
13.02.2013 14:15
4
5
Севелина Райчева
Севелина Райчева
Това е любимата ми чорба,но при варене на шкембето аз слагам малко сол ,след това се до овкусява, и по малко от литър мляко, е всеки според вкуса си!
18.01.2013 13:13
3
3
дивна стоичкова
дивна стоичкова
това е истинската рецепта са шкембе чорба - а не някави с брашно и кисело мляко простотии!
08.01.2013 15:04
12
7
Зорка Драгоманова
Зорка Драгоманова
Харесвам рецептите и се придържам към тях,но може да се промени с нещо за да се овкуси по-добре.
28.10.2012 11:13
1
герито
герито
това в оригиналът,за пилешко шкембенце не знам,браво.има готово сварено около 3;60лв.
06.10.2012 16:02
3
2
dryjka
dryjka
Така го правя и аз , ма гледам по-малко мляко да слагам , да си заприлича на шкембе , иначе мн. млечен вкус . Да добавя и , че сега има готови сварени шкембета , няма какво да си играете часове да чистите и варите .
28.09.2012 10:28
2
2
123
123
Ще добавя още нещо....така заместено,шкембето,си спестявате непрятната миризма и риска да не го сварите както трябва...при джоланчето е много по-лесно...просто няма какво да сбъркате...
09.09.2012 19:24
2
Бай Мезан
Бай Мезан
Не съм пробвал но,не виждам защо да не стане и с пилешко,ако се подбере по-мазните части от него...най-добре будчетата...
09.09.2012 19:11
3
Стоенчо
Стоенчо
И аз много я обичам тази чорба...а още по любима ми е следната.Направете всичко както е казал човека,само заместете тел.шкембе със свинско или телешко джоланче.Свинско по-добре.Прибавете дафинов лист докато го варите,после го хвърлете.Отпенвайте го по време на варене.След като го сварите,го обезкостете и нарежете.За по-добри резултати,повече мляко за сметка на водата...не е лошо и сметана малко да добавите(растителна 'Хопла")100-200гр.,но това вече са глезотии които хич не са задължителни...Та,това е по-доброто 'Джолан Чорба"...повярвай те ми.... :)))
09.09.2012 19:06
5
4
Trendafilova
Trendafilova
Това наистина е най-вкусното и прекрасно шкембе...........
02.06.2012 19:52
2
1