Торта Шоколадов принц Регент

28/01/2017
Албена Асенова
отАлбена АсеноваМастър Шеф66075821255
"Пълното име на тортата е Торта в чест на Негово Кралско Височество Prinz regent Luitpold Карл Йозеф Вилхелм Лудвиг Вителсбах фон Байерн. Точно толкова голямо ще е и удоволствието ви, когато я опитате "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции16 парчета
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 001
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща тенджерка слагаме захарта - 400 г да се карамелизира до кафяво. Като бъркаме непрекъснато, добавяме врялата вода. Бъркаме, докато карамелът се разтвори напълно.

Брашното се пресява. Към него прибавяме бакпулвера, ванилията и солта. Към вече охладения карамел прибавяме прясното мляко.

В отделен съд разбиваме маслото с останалите 75 г захар на пухкав крем. Едно по едно прибавяме яйцата. Разбиваме хубаво. Към получения крем бавно прибавяме брашното, а после - млечно карамелената смес.

Замесваме гладко тесто (при мен остана малко от захарният сироп), което поставяме за около час в хладилника.

Тестото разделяме на осем равни части или топки. Всяка топка разточваме върху хартия за печене на тънък блат с диаметър 22 см. Разточените кори надупчваме с вилица. Печем осемте блата в предварително загрята фурна на 180 градуса.

За да приготвим крема, слагаме млякото в тенджера да заври. В отделен съд разбиваме яйцата и захарта до кремообразна смес. Към нея прибавяме ванилията и нишестето и размесваме хубаво. Когато млякото започне да ври, прибавяме разбитата яйчена смес на тънка струйка, като бъркаме непрекъснато с телена бъркалка.

Бъркането продължава до сгъстяването на крема. Към почти готовия крем прибавяме начупения натурален шоколад. Бъркаме хубаво до разтопяването на шоколада и получаване на гладък крем.Оставяме кремa да се охлади и тогава прибавяме и последната съставка - омекналото масло. Разбъркваме отново до пълно хомогенизиране.

Сглобяваме тортата, като редим първо блат, намазваме с крем, после пак блат и така до последния. Завършваме като накрая покриваме всичко с крем.

И за пълен завършек тортата може да се покрие с шоколадов ганаш приготвен от 150 г шоколад и 50 г сметана.

Това е празнична торта и украсата трябва да е празнична (което на мен не ми се отдаде) и е въпрос на собствено въображение.

И един съвет: използвайте качествени продукти. Аз направих грешка да купя обикновен черен шоколад и вкусът не се получи точно какъвто желаех. Тортата е уникална на вкус и си заслужава старанието и използването на качествени продукти.

Пълното име на тортата е Торта в чест на Негово Кралско Височество Prinz regent Luitpold Карл Йозеф Вилхелм Лудвиг Вителсбах фон Байерн. Вителсбахи - един от най-старите династии в Европа - управлявал Бавария за почти седем и половина века. А осемте блата символизират бившите осем административни окръга на Бавария.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Арка
Арка
11.02.2017 00:00
Невероятно лека и вкусна.Направо се топи в устата.
0
0
marcheva14
marcheva14
28.01.2017 19:18
Албенка, разкошна торта! Поздравления! На снимката е повече от хубава. Обичам такива богати рецепти, вероятно си го разбрала вече. Благодаря и за справката, обичам да чета кое от къде произлиза и защо така е озаглавено. Беше ми интересно да прочета.
Поздрав!
0
0
Албена Асенова
Благодаря!Тортата наистина е много хубава,лека и фина,поне за моя вкус,въпреки,че има още какво да се желае от към изпълнение.Кремът не ми се получи с тоя шоколад и не стана съвсем гладък.Това ме ядоса и за това не е залях с ганаш.По тая причина и не се постарах с украсата,а използвах шоколадови бисквити.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв