Плетен хляб Чала

АлександърАлександър
Новак
13
94
37
45
29/01/2017
"Ще забравите за яденето - ще си хапвате само от хляба и за още ще питате "
Приготвяне120 мин.
Готвене35 мин.
Общо155 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо962
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • вода - 240 мл топла
  • олио - 60 мл
  • захар - 50 г
  • мая - 20 г
  • сол - 2 ч.л.
  • яйца - 3 бр.
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Към водата се прибавят захарта и маята. Разбърква се и получената смес се оставя за десетина минути.

Едно от яйцата се разделя на белтък и жълтък. Другите две и прибавете към жълтъка, а белтъка го покрийте с фолио и го сложете настрани за по-късно.

В отделен съд се миксират пресятото брашно и солта. Към тях се добавят олиото, яйцата и активираната мая. Продължете да месите до много лепкаво тесто (ако е твърде лепкаво, коригирайте го с още малко брашно).

Поръсете с брашно на работната повърхност и месете тестото за няколко минутки, за да стане гладко и лесно за работа.

Намажете съд с малко олио и преместете тестото, покрийте го с фолио и оставете за 60 минути, докато втаса.

Извадете тестото от купичката и го натиснете с юмруци, за да спукате балончетата. Разделете го на 6 равни части.

Разточете всяка част на въженце и ги разположете едно след друго. Съберете краищата заедно и ги натиснете.

Прехвърлете най-дясното въже над първите две въженца, после под това по средата, както и над последните две. Повторете действието с останалите въженца.

Постелете тава с хартия за печене и прехвърлете хляба. Поставете го на топло място за 45 минути за да втаса.

Загрейте печката на 180 градуса. Разбийте останалия белтък с малко вода и намажете хляба от всички страни.

Печете хляба за 35 минути, докато стане златистокафяв.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар