Начин на приготвяне
Измиваме боба и го слагаме да се вари заедно с пушени свински ребра и трите моркова, нарязани на кубчета, добавя се 1 ч.л. сол.
В тенджера под налягане аз ги варя около 30-35 мин, но затварям тенджерата след като е завряла водата.
Махам от котлона и изчаквам да излезе парата, като вдигам клапана. Вие можете да сложите тенджерата под течаща студено вода и да вдигнете клапана, а за най- голяма безопасност, можете да изчакате сама да изкара въздуха.
Докато се вари бобът, се запържва ситно нарязаният лук до омекване. След това се добавя брашно към лука и се бърка, то ще поеме мазнината, след което се добавя червеният пипер.
Малко след това се сипва от бульона на боба 4-5 черпака, за да стане гъста смес, но трябва интензивно да се бърка, за да не стане на бучки.
Изваждат се кокалите на ребрата, остава само месото в боба. Бобът има прекрасен пушен аромат.
Получената гъста чорба от лук, брашно и червен пипер се изсипва в боба и се оставя за заври за 10 мин., като се добавя още сол на вкус и джоджен. Бобената чорба е готова за сервиране, декорира се с магданоз.