Начин на приготвяне
Отделяме жълтък на 1 бр. яйце в купичка и слагаме вътре 2 с.л. масло и 1 с.л. прясно мляко. Ще използваме за намазване на топките. В по-голяма купа слагаме две яйца и един белтък.
Към тях добавяме солта и олиото. После добавяме и киселото мляко. Всичко объркваме добре. В топло прясно мляко слагаме маята и захарта с 2 с.л. брашно. Оставяме да шупне на топло, покриваме я.
Прибавяме и нея при другите съставки, след като бухне. Пресяваме брашното и си правим кладенче по средата. Аз изсипвам брашното в голяма тава. Слагаме при брашното съставките, които разбъркахме в купичката.
Замесваме меко тесто, първо вътре и после доомесваме върху набрашнен плот. Оставяме го на топло да втаса за 45 мин. Делим втасалото тесто на 7 части. Всяка част оформяме като топка.
Намазваме тавичката с масло и набрашняваме леко. Подреждаме топките в кръг и по средата слагаме една. Оставяме покрита на топло и втасва още веднъж. След като втаса, я мажем с разбитите жълтък, прясно мляко и масло.
Поръсваме обилно със сусам или ръсеница. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност. Получава се висока бухнала питка на кръгчета. Да ви е сладко!