Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Гръцка питка с маслини

Гръцка питка с маслини

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Гръцка питка с маслини2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
1 бр.
"Една от причините гърците да са толкова спокойни и усмихнати е, че гледат да хапват винаги вкусотии"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г бяло
  • маслини - 200 г, без костилки
  • кисело мляко - 200 мл
  • масло - към 100 г
  • мая - 1/4 пакетче
  • захар - 20 г
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 - 2 жълтъка
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • лук - 1 - 2 малки главички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладка вода със захарта. Към нея прибавете и разбъркайте брашното, млякото и солта.

Замесете тестото и го оставете да втаса, докато увеличи обема си двойно.

Разделете тестото на 2 части. Всяка се разточва с големината на тавата, в която ще печете. Добре е да е по-голяма.

Разточете първата питка, намажете я с разтопено масло и поръсете с накълцани маслини.

Отгоре сложете втората разточена питка и намажете с разбитите жълтък и кисело мляко.

Направете украсата от няколко нарязани маслини и лук и сложете да се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна, докато хубаво се зачерви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
45
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

иво
иво
С настърган кашкавал отгоре е супер
24.03.2013 15:00