Изискана торта Естерхази

Изискана торта Естерхази
Снимка: Веселина Константинова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Пригответе се за съвършено балансиран вкус и неустоим аромат"

Необходими Продукти

  • За блата
  • белтъци - 8 бр.
  • захар - 170 г
  • бадеми - 200 г белени
  • бадемова есенция
  • За крема
  • жълтъци - 9 бр.
  • пудра захар - 150 г
  • брашно - 70 г
  • масло - 250 г
  • прясно мляко - 250 г
  • ванилия - 2 бр. прахчета (по 0.2 г)
  • лимони - 1 бр. настъргана кора
  • За глазурата
  • белтъци - 1 бр.
  • пудра захар - 200 г
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • натурален шоколад - 50 г
  • За декорация
  • бадеми - 70 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първоначално обелете бадемите. Това става, като ги потопите във вряла вода, след което отстранете люспите. Подсушете ги и ги запечете във фурна на 170 г за около 10 минути.

След това пристъпете към направата на крема. Смесете в купа разбитите жълтъци, пудрата захар, ванилията, брашното и около 50 мл прясно мляко. Разбъркайте до хомогенност.

Загрейте останалото мляко и на тънка струйка го прибавете към жълтъчната смес. Върнете цялата смес в съда, в който е било млякото. При непрекъснато бъркане гответе на тих огън, до сгъстяването на крема. Покрийте го и охладете.

Разбийте маслото на стайна температура и го хомогенизирайте с готовия крем. Прибавете настърганата лимонова кора и разбърквайте от време на време, за да не хване коричка.

Разбийте белтъците с по-голямата част от захарта на гъст сняг. Прибавете лимоновия сок и бадемовата есенция.

Блендирайте бадемите с 2 с.л. лъжици захар от общото количество захар, за блатовете. Прибавете бадемовото брашно постепенно към белтъчния сняг и разбъркайте внимателно.

Разпределете сместа на пет части. Разстелете всяка част в тава с подвижен ринг, дъното на която е застлано с домакинска хартия. Изпечете в предварително загрята фурна до 200 градуса с вентилация.

Охладете блатовете и внимателно ги отстранете от хартията. Сглобете тортата, като намажете всяка платка на тънко с крема. Слепете ги. Отстрани гарнирайте със смлени бадеми.

Разбийте белтъка с лимоновия сок и пудрата захар до желаната от вас консистенция.

Глазирайте бадемовата торта отгоре. Разтопете шоколада на водна баня и оформете паяжината, характерна за тази торта.

Изисканата торта Естерхази е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Тортата е уникална! Малко е трудоемка, но си заслужава усилията!
01.02.2017 08:25
2